Slimleren.nl

Pieter Brouwer en Jochem van Dalfsen

Op het nieuwe hoofdkantoor van Slimleren.nl heb ik een interview met Pieter Brouwer en Jochem van Dalfsen, oprichters van Slimleren.nl; het Educatie platform voor middelbare scholieren.

In het kort – Wat is Slimleren?

Wij geven alle scholieren van Nederland de kans om in         hun eigen tempo, op hun eigen niveau en volgens een persoonlijke leerroute de stof te oefenen die ze tijdens de les behandelen. Naast het oefenen van stof, biedt slimleren ook een overzicht van wat je als scholier goed snapt en waar je meer moeite mee hebt zodat je hier, al dan niet op slimleren.nl, meer tijd aan kunt besteden.

Wat is het specifieke voordeel ten opzichte van de traditionele CD-rom?

Een aantal grote uitgeverijen beheersen nu de markt en bepalen daarmee ook het aanbod. Zij verdienden vooral op de content veel geld. De bijgeleverde CD-rom is meestal een kopie van het boek. Over gebruiksvriendelijkheid of mogelijkheden als een persoonlijke leerweg, is gewoon niet nagedacht. Je ziet zelfs dat digitale scholen niet de mogelijkheden benutten van de hedendaagse techniek. Meestal wordt het boek gewoon in pdf op een tablet weergegeven.

Dit kan een kind sowieso niet waarderen

Welke twist gaan jullie hier aan geven?

Ons doel is om een betere beleving mee te geven en juist wel de mogelijkheden te benutten van de hedendaagse techniek. Vanuit de Beuker ( Een creatieve ruimte in het kantoor vol met white-boards, lounge-stoelen en een presentatie tv) houden wij sessies waar de volledige focus ligt op het maken van user experience designs. Hier proberen wij een antwoord te vinden op vragen als: Hoe geven we de stof zo overzichtelijk mogelijk weer? Welke technieken kunnen we het beste inzetten om een bepaald wiskundig probleem uit te leggen?Hoe houden we de leerling gemotiveerd? Alle mogelijke opties worden in een wireframe geplaatst waarnaar we vervolgens alle stappen nog een keer doorlopen voordat het design daadwerkelijk gemaakt wordt. Dit proces nemen wij heel serieus waardoor wij in gebruikersgemak een uniek voordeel hebben t.o.v. andere systemen.

Het is dus meer dan een twist

Jullie hebben de tijd van de middelbare school al lang geleden achter jullie gelaten dus waar komt het idee nu vandaan?

We hebben hiervoor samen gewerkt aan Europesgreatest, een website die een overzicht geeft van de beste clubs van Europa, maar dit bracht niet datgene wat we ervan verwacht hadden. Wel merkten we van dit project dat we bijzonder goed samenwerken en elkaars kwaliteiten goed aanvullen. We besloten daarom, zonder een concreet plan, samen een bedrijf op te zetten.

We hebben vervolgens tientallen ideeën de revue laten passeren en merkten dat er veel ontwikkeling plaats vond binnen het digitale onderwijs op basisscholen en universiteiten. Middelbare scholen waren hier een ondergeschoven kindje. Dit terwijl juist middelbaar onderwijs zich heel goed leent voor een stuk innovatie aangezien de leerstof voor de middelbare scholieren nagenoeg gelijk is en maar weinig verandert. Tijdens een borrel bij Café Thuys wisten we dat we met dit idee verder zouden gaan; 2 porties bitterballen en 28 pils verder stond het idee als een huis.

De volgende dag hebben we een pand gehuurd

Jullie hebben redelijk snel een investering weten binnen te halen. Wat was volgens jullie voor de investeerder een doorslaggevende factor?

Vanaf mei zijn we fulltime begonnen met het uitwerken van het concept en in augustus hadden we het geld op de rekening staan. Natuurlijk was het belangrijk om ons business plan goed en kloppend te hebben. Maar ik denk dat onze drive in combinatie met de gigantische upside potentie van het idee, voor de investeerder de doorslaggevende factor is geweest.

Hadden jullie een back-up plan?

We hadden wel meer ideeën waar we geld binnen zouden kunnen halen, maar deze hadden niet de voorkeur. Wel merken we dat nu we wat verder zijn met Slimleren.nl en een paar grote stappen hebben gemaakt, andere investeerders zich spontaan melden.

Jullie hebben dus een Amerikaanse investeerder. Merk je daar voor- of nadelen van?

We zien geen nadelen, iedere investeerder heeft natuurlijk specifieke kennis en daarin zijn juist vernieuwde inzichten heel verhelderend. Wij krijgen nu veel strategische hulp en worden goed begeleid bij bedrijfskundige vraagstukken. Gezien zijn buitenlandse nationaliteit is er alleen minder kennis over de Nederlandse markt & onderwijs. Maar we hebben onlangs een Raad van Advies opgezet die ons hier juist weer ontzettend goed bij helpt.

Worden jullie laks nu je een grote zak geld tot je beschikking hebt?

Je maakt zeker andere keuzes, maar je wil natuurlijk gewoon het beste doen voor het bedrijf. Doordat we de steun hebben gekregen van een investeerder kunnen we het ons bijvoorbeeld veroorloven om op een hoger uur tarief te gaan zitten waardoor je betere werknemers kunt vinden. Maar ook dit geweldige kantoorpand met allerlei faciliteiten zorgt voor een betere werksfeer. Dit soort uitgaven zijn gewoon nodig om een snelle groei te faciliteren.

Office slimleren

Money well spend

Wat is jullie visie geweest op de ontwikkeling van Slimleren?

We waren direct van mening dat de content die we de scholier aanbieden, de belangrijkste focus moet krijgen van onze dienst. De investering stelde ons in staat om een groot en goed team te verzamelen die ervaringen had met het geven van (bij)les aan middelbare scholieren of met het schrijven van lesstof. We hebben wiskunde als eerste vak genomen omdat dit volgens docenten een struikelblok is op de middelbare school en het voor elke middelbare scholier verplicht wordt gesteld. Bij het ontwikkelingen van het platform hebben we een duidelijk onderscheid gemaakt tussen 3 vlakken: Het leerproces in combinatie met de technologie, de leerervaring en de content; deze moet uitdagend zijn om scholieren te blijven triggeren en zichzelf te verbeteren.

Jullie doen veel aan User Testing – kwamen daar nog opvallende resultaten naar voren?

Door het testen kwam heel duidelijk naar voren dat de ondersteunde video animaties een verhelderend beeld geven. Kinderen willen niet nog een keer een docent voor de klas zien staan, maar juist een animatie die de boel verduidelijkt. We nemen deze resultaten nu ook mee in de ontwikkeling van het platform.

Usertesting slimleren

Hoe bepalen jullie het verdienmodel?

Qua verdienmodel zijn we nog heel erg zoekende. We hadden eerst de gedachte om met een basis, medium en een compleet abonnement te gaan werken. Bij het basis abonnement zou je dan alleen toegang krijgen tot extra opgaven, uitgebreide uitwerkingen en tips. Een standaard pakket zou ook toegang verlenen tot diagnostische toetsen, theorie en vuistregels. Het complete pakket moest ook de mogelijkheid bieden om videocolleges te volgen. Maar zoals eerder aangegeven zijn we er nog niet over uit of dit de beste keuze is, aangezien het basis en medium pakket belangrijke facetten van ons systeem niet bevatten. Wat we wel weten is dat onze prijs ver onder de kosten van de traditionele bijles zullen liggen!

Zijn jullie klaar voor een snelle groei?

Op dit moment zouden we dat nog niet aandurven. We hebben ervoor gekozen om eerst een grote testfase te draaien en daarmee 2500 middelbare scholieren gratis toegang te bieden tot ons platform. Deze scholieren gaan wij monitoren op verschillende aspecten, waaronder: Hoeveel vragen maken ze? Welke vragen zijn onduidelijk en worden de animatie video’s daadwerkelijk bekeken? Maar ook vragen als: kan de server het wel aan? En dus hoe schaalbaar is ons platform werkelijk.

Toekomst visie; waar staan jullie over 5 jaar?

Over 5 jaar hebben we meerdere vakken op alle niveau’s voor de onderbouw & bovenbouw gedekt en zijn we marktleider in Nederland. We hebben absoluut internationale ambitie, echte plannen zijn er natuurlijk nog niet, maar hopelijk hebben we ook hierin stappen gemaakt over 5 jaar.

Welke tip kunnen jullie andere startende ondernemers meegeven?

We zijn te bescheiden om nu al tips te geven, maar als je ambitie groot genoeg is, je bereidt bent om lange dagen te draaien ( 8 uur ’s ochtend tot 11 ’s avonds ) en je écht enthousiast bent over je idee kom je naar onze mening een heel eind.

Scholieren die het willen uittesten kunnen terecht op de website van Slimleren.

Slimleren.nl

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon