Crowdfunding & Product Validatie

Crowdfunding heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Het lijkt een ideale methode om geld te verzamelen voor een startup, maar biedt daarnaast kansen om producten of diensten te testen en eventueel op de markt te brengen.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is het verzamelen van geld, door het publiek. Wanneer we in Nederland allemaal €1 in zouden leggen voor een nieuw te starten onderneming, komen we tot een bedrag van meer dan €16.000.000, terwijl we die ene euro nauwelijks zullen missen. Het idee van crowdfunding bestaat uit de kracht van de massa, in combinatie met het geloof in een bepaald product, een dienst of de ondernemer. Door samen geld in te leggen is het mogelijk om het risico te spreiden en aan de andere kant toch een groot bedrag bij elkaar te brengen.

Lanceer je product

Wil je een product of een dienst op de markt brengen? Dan is crowdfunding ook de ideale validatie tool voor je product of dienst. Is het publiek bereid om te investeren? Of is het publiek bereid om voor het productie proces al over te gaan tot kopen? Dan is de kans groot dat  het product of dienst aanslaat. Wat dat betreft staat Crowdfunding niet alleen voor een slimme manier om geld op te halen, maar is daarnaast een ideale methode om een eerste testcase uit te voeren.

Testen door grote ondernemingen

Het is wat dat betreft niet vreemd dat ook grote ondernemingen als Wal-Mart in Amerika gebruik maken van dit principe. Ze doen dit doormiddel van een contest onder nieuwe producten. Lukt het jou als ondernemer om via de crowd genoeg aandacht te krijgen voor jouw product? Dan is de kans groot dat dit product aan zal slaan en is het de moeite waard voor Walmart om het op de ‘shelves’ te plaatsen.

Aan de slag

Het nederlandse platform symbid kan goed gebruikt worden voor product validatie in combinatie met het verkrijgen van een investering in ruil voor equity. Een mooi platform om je product te verkopen voordat het in productie gaat is Kickstarter. Deze crowdfuncing website kennen we onder andere van de lancering van Pebble.

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon