CANHAV_home_NL

De open marktplaats voor zakelijk ruilen

Bart ter Steege

Voor het tweede interview in de serie Startups voor Startups ben ik in gesprek met Bart ter Steege, mede oprichter van het peer to peer platform CanHav. Een online platform waar het zakelijk ruilen van diensten en producten centraal staat. “Barteren met een lelijk woord”

Hoe werkt CanHav?

CanHav maakt het mogelijk om actief op zoek te gaan naar een barter: zowel het vinden van een dienst (can) of product (have) als het afspreken van een zakelijke ruil. De site past naadloos in de trend van andere online peer to peer platformen, zoals SnappCar en het Nederlandse Peerby. Het idee achter deze sites is simpel: als er maar genoeg deelnemers zijn, is er altijd wel een match mogelijk.

Wie zijn de grondleggers van dit concept?

Ik heb CanHav samen opgericht met een goede studievriend, Frenkel Schönfeld. Zelf werk ik als concept ontwikkelaar voor een internet bedrijf en Frenkel is de creatieve man werkzaam voor een groot reclame bureau.

Frenkel en Bart - Canhav

Vanuit welke beweegredenen is CANHAV ontstaan?

CanHav is voortgekomen uit mijn passie om voor alledaagse problemen logische oplossingen te vinden. Als ondernemer wil je besparen op de kosten en liever het geld op zak houden, helemaal in economisch uitdagende tijden. Barteren heeft dus vele voordelen, maar iemand vinden om mee te ruilen valt nog niet mee. Tot nu toe dan!

Wat is jullie visie om dit te gaan ontwikkelen?

We hebben er heel bewust voor gekozen om op eigen kracht (lees: zonder financiering) het idee online te zetten om te kijken of de behoefte groot genoeg is. Op deze manier krijgen we al veel waardevolle feedback die wij meenemen bij de daadwerkelijke ontwikkeling van het systeem. Vervolgens is het aan de Early Adopters om het systeem te gaan testen. Door ook zelf gebruik te maken van het barter principe hebben we de proef op de som genomen. Vooralsnog proberen we met doorzettingsvermogen een heel eind te komen.

Canhav - lean principle

Het verdienmodel?

Er zijn vele manieren om hier uiteindelijk geld mee te verdienen al is ons doel om er voor te zorgen dat Canhav in principe gratis blijft. In de eerste fase ligt onze focus volledig op het werven van de eerste lichting deelnemers, het functioneel maken van het platform en het goed luisteren naar de feedback van gebruikers.

“We doen het puur voor de liefde”

Wat denkt de belastingdienst hierover?

Over een barter moet wel gewoon btw worden betaald, die later natuurlijk ook weer mag worden verrekend. De verplichting hiervan ligt bij de gebruikers zelf, maar wij zullen faciliteren in het voorzien van uitleg.

Welke tip kun je andere startende ondernemers meegeven?

Los een probleem op dat je zelf hebt. ‘Scratch your own itch’ of ‘be the patient’ wordt dat ook wel genoemd. Je eigen behoefte/probleem oplossen is motiverend en bovendien is de kans dat je een goede oplossing verzint reeel. En verder (en dit klinkt cliché): ga uit van je eigen krachten. Kijk welke middelen je tot je beschikking hebt. De kwaliteit van Frankel om een creatief filmpje te maken heeft bijvoorbeeld sterk bijgedragen aan het aantal inschrijvingen. Nu kan ik mijn ervaring in User Experience design gebruiken om een gebruikersvriendelijk systeem te ontwikkelen.

Zelf ondernemer?

Schrijf je in op http://canhav.com

 

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon