raad van advies

In de serie “korte stukjes die je business prikkelen” wordt vandaag ingegaan op het begrip ‘Raad van Advies voor startups’.

Hoe zorg je ervoor dat je als startup founder gratis expertise binnenhaalt? Hoe krijg je toegang tot een groot netwerk? Hoe kun je ideeën toetsen aan de mening van experts? Hoe blijf je op de hoogte van veranderingen in je branche en hoe creëer je in een vroeg stadium geloofwaardigheid?

Maak gebruik van een Raad van Advies, met daarin ervaren specialisten. Zij weten wat er speelt vanuit de praktijk en hebben plezier in het delen van hun kennis.

Kennis en ervaring

Voor een Raad van Advies ga je op zoek naar ervaringsdeskundigen die enthousiast zijn over je product of dienst; mensen waar je goed mee kunt sparren en je concrete feedback kunnen geven op je huidige bedrijfsbeleid en de visie voor de toekomst.

Herinner jezelf eraan dat je niet op zoek bent naar een nieuwe werknemer

Het wordt dan ook afgeraden om een financiële vergoeding aan de adviezen te koppelen (dit in tegenstelling tot een Raad van Advies bij de grotere bedrijven).

Ter illustratie: Slimleren maakt gebruik van een Raad van Advies met daarin onder andere professoren, onderzoekers en een voorzitter van een scholengroep. Zij kunnen de founders uitstekend adviseren over wat er speelt in de praktijk en welke algemene innovaties er gaande zijn binnen de educatieve sector. De founders kunnen op hun beurt nieuwe ideeën toetsen. Op die manier ontstaat er een structurele samenwerking met de Raad van Advies, die als het ware leidt tot een reality check.

Ongevraagd advies

Het is van groot belang dat een Raad van Advies zich vrij voelt om advies te geven wanneer dat hen uit komt. Juist op het moment dat er ongevraagd advies wordt gegeven, is de kans groot dat de beste ideeën boven komen drijven. Zorg ervoor dat de Raad van Advies voorbeelden uit de praktijk in kan brengen, om aan te geven wat er verbeterd kan worden binnen de huidige bedrijfsvoering. Zorg er wel voor dat je de verwachtingen goed managed, jij bent tenslotte de ondernemer en verantwoordelijk voor de genomen beslissingen.

Zorg dat je de verwachtingen goed managed

Geloofwaardigheid en een groot netwerk

Je geloofwaardigheid speelt een grote rol bij het verkopen van je product of dienst. Bekende namen, uit de sector waarin je actief bent, die aangeven dat ze achter het concept staan is dan natuurlijk een enorme pre. Een bijkomend voordeel van een goede Raad van Advies is dat je kunt rekenen op een groot netwerk, vaak op een net iets ander vlak dan je eigen expertise. Een introductie is op deze manier dan ook zo gemaakt.

Aan de slag

Deel dit bericht hieronder op Linkedin en ga direct opzoek naar mensen die jouw Raad van Advies kunnen vormen.

Ervaring met een Raad van Advies? Deel ze in de comments

 

FacebookTwitterPinterestGoogle +Stumbleupon